Stuifmeel kunt u het best ‘s morgens voor de maaltijd innemen. Het lichaam is dan het meest ontvankelijk voor de werkzame stoffen. Neem de gewenste dosering stuifmeelkorrels in met een slok water, melk o.i.d., strooi ze op de boterham met honing of vermengen ze in vla, yoghurt of muesli. In het laatste geval lossen de korrels op en zijn ze lichter verteerbaar voor mensen met een gevoelige maag. Dosering; Als kuur; voor volwassenen gedurende 1 maand 32 gr. (2 dessertlepels) per dag. Deze kuur enkele malen per jaar herhalen. Ernstige klachten; 1 week 24 gr. (1 volle soeplepel) dan 1 week stoppen daarna nog 2 weken 24 gr. p.d. Onderhoudsdosering; 1 volle dessertlepel per dag. Kinderen; Kinderen 3 tot 5 jaar 8 gr. p. dag.(1 volle koffielepel). Kinderen 6 tot 12 jaar 14 gr. p. dag. Om een nog beter resultaat te verkrijgen neemt men stuifmeel in combinatie met koninginnegelei. Begint u met het innemen van stuifmeel raden wij aan een ‘stopweek’ in te lassen in de 2de week.
Let op! Bij hooikoortspatiënten kan de klacht bij het innemen licht verergeren.
Stuifmeel is het mannelijk beginsel (komt uit de meeldraden) van de bloem. Bijen en andere insecten brengen stuifmeel naar het vrouwelijk beginsel (de stamper) van de bloem en zo vindt bevruchting plaats en ontstaan vruchten of zaden. Dit proces maakt bijen onmisbaar in de natuur. Bijen verzamelen stuifmeel op bloemen van verschillende planten, struiken en bomen. Hierdoor hebben de korrels verschillende kleuren en bevat het stuifmeel zoveel verschillende stoffen. Ze doen het stuifmeel aan de achterpoten die daartoe voorzien zijn van korfjes. De imker plaatst een speciale stuifmeelval voor de kastopening en vangt zo het stuifmeel op. De bijen verzamelen stuifmeel als het belangrijkste voedsel voor het bijenvolk. Een volk kan zo een 30 tot 50 kilo per jaar verzamelen.